Viltfärsbullar

Köttbullar gjorda på viltkött blir ofta någonting extra. Det här är ett enklet recept som går fint att variera efter smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram älg- eller rådjursfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 liten gul lök
  • 3/4 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk sherry eller konjak
  • 6-8 enbär
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

Cirka 40 stycken

Krossa enbären och lägg dem att svälla i sherryn eller konjaken tills bären mjuknat något. (Du kan också lägga bären i hett vatten för att få dem att mjukna.) Blanda mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör och låt svalna. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till små, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Gör du mindre köttbullar och steker vid något lägre värme brukar det ta 5-7 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av MN
3 januari 2011

Vill bara säga att vi brukar göra köttbullar på hare och det blir mycket gott. Inga konstigheter utan följ bara ett vanligt recept, byt bara ut nötfärsen mot harfärs.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

Scones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat?

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...