Viltfärsbullar

Köttbullar gjorda på viltkött blir ofta någonting extra. Det här är ett enklet recept som går fint att variera efter smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram älg- eller rådjursfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 liten gul lök
  • 3/4 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk sherry eller konjak
  • 6-8 enbär
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

Cirka 40 stycken

Krossa enbären och lägg dem att svälla i sherryn eller konjaken tills bären mjuknat något. (Du kan också lägga bären i hett vatten för att få dem att mjukna.) Blanda mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör och låt svalna. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till små, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Gör du mindre köttbullar och steker vid något lägre värme brukar det ta 5-7 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av MN
3 januari 2011

Vill bara säga att vi brukar göra köttbullar på hare och det blir mycket gott. Inga konstigheter utan följ bara ett vanligt recept, byt bara ut nötfärsen mot harfärs.


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...