Viltfärsbullar

Köttbullar gjorda på viltkött blir ofta någonting extra. Det här är ett enklet recept som går fint att variera efter smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram älg- eller rådjursfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 liten gul lök
  • 3/4 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk sherry eller konjak
  • 6-8 enbär
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

Cirka 40 stycken

Krossa enbären och lägg dem att svälla i sherryn eller konjaken tills bären mjuknat något. (Du kan också lägga bären i hett vatten för att få dem att mjukna.) Blanda mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör och låt svalna. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till små, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Gör du mindre köttbullar och steker vid något lägre värme brukar det ta 5-7 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av MN
3 januari 2011

Vill bara säga att vi brukar göra köttbullar på hare och det blir mycket gott. Inga konstigheter utan följ bara ett vanligt recept, byt bara ut nötfärsen mot harfärs.


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...