Tips och trix
Köttbullar är lätt att laga. Det är enkelt att krydda och varierar smaken på bullarna efter smak och tillfälle.
Några grundtips:
- De vanligast färserna att använda till köttbullar är nötfärs och fläskfärs, men även lamm och vilt är vanligt. Kycklingkött går också att använda. En vanlig kombination är blandfärs av nötfärs och fläskfärs. Vilken typ av kött du väljer påverkar smaken, så prova dig fram till den blandning du tycker passar bäst.
- Det går bra att blanda upp smeten med ströbröd, havregryn eller potatis. Detta ger mildare köttbullar och det går åt mindre köttfärs.
- Låt gärna smeten stå och svälla en liten stund innan du sätter igång att forma bullarna, då håller de ihop bättre.
- Blöta händer gör det lättare att forma bullarna.
- Stek köttbullar i ganska rikligt med smör eller margarin om de ska få bra yta.
- Börja steka på medelhög värme tills köttbullarn fått lite färg runt omkring, sänk sedan och färdigstek på låg värme. På så sätt bränns inte bullarna och de blir inte heller torra lika lätt som om du steker på högre värme hela tiden.
- Det går fint att frysa köttbullar i plastpåse eller lådor. Låt helst köttbullarna tina något innan du värmer i stekpanna på medelhög värme.