Köttbullar med ädelost

Att fylla köttbullarna med en god ost är aldrig fel! Servera med klyftpotatis och du har helgmat med stil.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300 gram nötfärs
  • 200 gram fläskfärs
  • 1 dl smulat franskbröd
  • 50 gram ädelost
  • ½ gul lök (2 msk finhackad lök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • ca 1 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här:

30-40 stycken

Blanda först mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken och finhacka vitlöken. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Rulla först till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Platta sedan till bullarna något, lägg i en liten bit ost och nyp ihop till en bulle igen. Det ska vara små bitar av osten, i annat fall läcker den gärna ut när du steker.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.

Servera med klyftpotatis, ugnsrostade rotfrukter eller lätt kokta grönsaker och gärna bröd och sallad om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fia
7 december 2009

Det är också väldigt gott med köttbullar med fetaost och gärna någon örtkrydda, som basilika eller oregano, i. Har ni något recept på det?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...