Köttbullar med västerbottensost

Fyllda köttbullar ger mycket smak och förvandlar bullen till en festrätt! Använd en lagrad ost och sätt fart på köttbullarna!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kalla, kokta potatisar
  • 1 tsk färsk timjan
  • 2 msk grädde
  • 1 msk konjak
  • 3/4 tsk salt
  • ca 100 g västerbottensost eller prästost

Gör så här:

Pressa vitlöken tillsammans med potatisen och blanda sedan med resten av ingredienserna till smeten, utom osten. Låt smeten stå till sig svalt en stund.

Tärna osten i små kuber. Dela färsen i bitar lagom för stora köttbullar. Blöt händerna i kallt vatten och rulla smeten till bollar. Tryck ut dem lite och lägg en ostbit i varje. Nyp ihop och rulla till jämna bullar. 

Värm en stor stekpanna och stek köttbullarna i smör eller olja på ganska hög värme tills de får färg. Färdigstek på låg värme tills de är genomstekta.

Servera gärna tillsammans med potatis i ugn eller färsk pasta. En god svamprisotto passar också bra till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av RC
23 december 2012

Kom på efter att jag gjort dessa bullar att det saknas ägg i receptet. Mina föll isär.

Kommentar av mums
12 juli 2012

Värsterbottensost, inte Västerbotten... :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...