Köttbullar och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Att producera kött kräver i de flesta fall betydligt mera energi och påverkar miljön i större utsträckning än vegetariska livsmedel. I Sverige har vi de senaste åren ökat vår köttkonsumtion per person. Från bland annat Naturskyddsföreningen kommer också rådet att äta mera vegetariskt för att värna miljön.

          

Bortsett från att äta måttligt med kött finns det många andra saker man kan göra för att tänka på miljön när du ska laga köttbullar:

  • Välj kött från djur som fötts upp på ett sätt som ger mindre miljöpåverkan. En bra början är att välja kravmärkt kött, från djur som fått leva ett bättre liv, på gårdar utan konstgödsel och utan stora mängder kraftfoder.
  • Fläskkött eller nötkött? Under en längre tid har det i media förts fram att nötkött är ett sämre alternativ, då kornas metangasutsläpp påverkar klimatet. Men från andra håll (till exempel Naturskyddsföreningen) framhålls betesdjurens nytta för biologisk mångfald. Att välja kött från naturbetesdjur blir då viktigare och bättre än att byta nötkött mot fläskkött. Ett annat skäl är att nötkött/ kor föds upp på gräs som vi människor inte kan tillgodogöra oss, medan fläskkött/ grisar föds upp på soja och spannmål vilket skulle kunna ätas av människor. Det går också åt stora mängder energi för transporter av allt foder. Åsikterna tycks fortfarande gå isär om vilket val som är det bästa. Kravmärkt kött gör dock  valet enklare, då blir båda alternativen betydligt bättre.
  • Lamm och viltkött är ett bra alternativ till fläsk- och nötkött. Det finns ofta svensk lammfärs och älg/ rådjursfärs i butiken. Lamm föds upp på bete, och kräver, liksom vilt, inte importerat kraftfoder.

                        

Pepparochsalt.se satsar, förutom att hålla en måttlig köttkonsumtion, på kravmärkt och/ eller lokalproducerat kött i hög utsträckning. Gärna lamm och viltkött.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se


Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

Jag har sagt det förut: Det måste inte vara svårt för att bli gott! Paj är festmaten som är lätt nog för en vardagskväll. Gör de enkla, klassiska pajerna köttfärspaj, broccoli- och ädelostpaj eller spenatpaj. Eller prova ett nytt recept på paj med korv och champinjoner!

Kanske fetaostpaj? Eller så satsar du på en läcker laxpaj...

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...