Kycklingfrikadeller i tomatsås

Frikadeller passar till mer än bara soppa! De här smakrika kycklingfrikadellerna passar fint till pastan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 1/2 l grönsaksbuljong
  • 2 msk vitt vin eller sherry
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk salvia
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

Blanda samman kycklingfärs, ströbröd och ägg. Blöt händerna med kallt vatten och forma till små eller medelstora bullar. Lägg på ett fat eller bricka.

Grovhacka löken och krossa eller finhacka vitlöken. Fräs den mjuk i olivolja i botten på en kastrull stor nog att rymma frikadellerna.

Tillsätt kryddorna och späd med grönsaksbuljongen. Vispa ner tomatpurén och koka upp. Låt såsen koka ihop cirka 10 minuter, tills den börjar tjockna. Smaka av med vinet, honung och eventuellt salt.

Lägg försiktigt ner frikadellerna en och en med en sked. Sänk värmen och sjud frikadellerna i cirka 8 minuter, eller tills de är helt genomkokta.

Varmhåll frikadellerna och servera med god pasta, grönsaker och gärna ett ljust, nybakat bröd.

Tips: Frikadellerna går utmärkt att göra i förväg och sedan värma upp vid servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...